Senaste från oss

Här kan du läsa våra senaste inlägg som handlar om bland annat kropp och hälsa

Drycken som håller ditt blodsocker i schack

Små mängder krom och fem olika aminosyror utspädda i vatten före maten kan vara väldigt hälsosamt. Blandningen dämpar nämligen den stegring av blodsocker som uppstår när man äter. Nu hoppas forskare vid Lunds universitet att drycken – som smakar som vanligt mineralvatten
– ska kunna konkurrera med läskedrycker och smaksatt bordsvatten.

Vi bör alla undvika att vårt blodsocker åker berg- och dalbana. Alltför kraftiga svängningar sliter på kroppen och kan trigga igång så kallad låggradig inflammation. På lång sikt ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlproblem.

– Det spelar roll i vilken ordning vi äter maten, inte bara vad vi äter. Det gäller att kickstarta systemet på rätt sätt, berättar Elin Östman, forskare vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet.

Mjölkproteiner ger lugnare blodsocker

I sin forskning har Elin Östman och ett antal kollegor upptäckt att om friska vuxna dricker ett glas vatten med knappt tre gram av fem specifika aminosyror från mjölkproteiner blandat med mineralet krom före maten kapas blodsockerkurvan med en fjärdedel när man sedan börjar äta. En studie på två grupper i USA respektive Kanada har nyligen bekräftat att den blodsockersänkande effekten ligger runt 25 procent.

Det finns fler sätt att dämpa den höjning av blodsockret som uppstår när man äter kolhydrater. I tidigare studier har Elin Östman kunnat konstatera att både vinäger och vassle har en sådan effekt. Även andra forskare har noterat att proteiner kan ha en blodsockerdämpande effekt, men de flesta studier har hittills gjorts på typ 2-diabetiker. Kosttillskott med olika kombinationer av aminosyror används också av en del personer som tränar mycket, men då ofta med syfte att stimulera muskeltillväxten.

Bättre evidens än sportdrycker och kosttillskott

– I vårt fall är det den smarta kombinationen av våra fem aminosyror, i låg dos, tillsammans med krom som är nyheten. Vi har dessutom upprepade studier på att de har den effekt vi påstår och det kan långtifrån alla kosttillskott och sportprodukter stoltsera med. Vi vänder oss till vanliga människor som vill förbättra sin livsstil och hitta alternativ som funkar i vardagssammanhang, exempelvis till måltiden, säger Elin Östman.

Just mjölkproteinernas särskilt gynnsamma effekt hittade lundaforskarna lite av en slump när de för snart 20 år sedan studerade mjölk.

Mjölk är en komplex produkt eftersom den ger höga insulinsvar men låga blodsockersvar. Det överraskade oss. För lika mycket som man vill spara på blodsockret vill man sänka insulinpåslaget. Dessa följs ofta åt, men inte nödvändigtvis. Mjölk är ett exempel på när så inte är fallet.

Bukspottskörteln kan jobba effektivare

När forskarna gick vidare i sina studier, upptäckte de att det var vasslen som gav insulinutsöndringen en rejäl skjuts. Förklaringen, visade det sig, är att vassleproteiner stimulerar det insulinstimulerande hormonet GLP-1, vilket leder till att bukspottskörteln inte behöver ta i så mycket för att möta det stigande blodsockret utan kan jobba effektivare.

Forskarna såg då till att imitera aminosyrasammansättningen i vassle så att man bara drar nytta av den allra första insulinfrisättningen – utan att höja hela insulinkurvan.

Bäst effekt före måltiden

– Därefter testade vi att blanda krom med aminosyrorna. Krom har länge visat sig spela en roll i regleringen av blodsocker, även om det fortfarande inte är klarlagt exakt hur. Resultatet blev två parallella effekter som förstärkte varandra, förklarar Elin Östman.

– Vi kunde se att aminosyrorna gjorde sitt med att stimulera tidig insulinfrisättning medan kromet bidrog med att höja effektiviteten hos insulinet. Vi lärde oss också att den bästa effekten av blandningen får vi när en del av drycken dricks före måltiden.

Vinäger har liknande effekt

Det finns som sagt fler sätt att spara på blodsockret, exempelvis att före maten doppa en bit bröd i vinäger eller dricka vinäger utblandad med vatten. Ju mer vinäger, desto bättre effekt.

– Men alla gillar inte surt vatten, och hursomhelst anser jag att det behövs fler smarta livsmedel som kan få folk att välja bort ohälsosamma alternativ, i det här fallet sötade drycker. Den här drycken är ytterligare ett alternativ, säger Elin Östman.


 

Fakta:

Delar av forskningsresultaten publicerades tidigare i år i Functional Foods in Health and Disease. Forskningen har resulterat i ett par patent som ägs av forskarna och licensieras av Double Good AB. Merparten av studierna har genomförts i ett samarbetsprojekt med Aventure AB inom ramen för Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet. Studien i USA och Kanada har genomförts av Double Good AB.

Källa: Lunds universitet

 

Läs mer om hälsa och vårdrelaterade frågor på Hälsorapporten

 

Lever du hälsosamt? Håll koll med Kost/Diet och Livsstilskollen