Forskare har undersökt hur tidig miljöpåverkan kan påverka hjärnans utveckling.
Man undersökte om det fanns ett samband mellan näringsintag under graviditet och icke-affektiva psykoser hos barnet. De tittade på barn som föddes mellan 1982 och 1989 och deras mödrar. Över en halv miljon patienter ingick i studien, varav 3000 personer utvecklade icke-affektiva psykoser.
För att undersöka näringsintaget under graviditeten fokuserade forskarna på hur mycket mammorna hade gått upp i vikt under graviditeten. För kvinnor som haft en mycket låg viktuppgång, dvs. mindre än åtta kilo för normalviktiga kvinnor, var alltså risken för schizofreni och andra icke-affektiva psykoser hos barnen 30 procent högre jämfört med om viktuppgången varit normal.
Även för överviktiga och mödrar med fetma såg vi ett liknande samband. En viktökning på mindre än fem kilo ökade risken för icke-affektiva psykossjukdomar hos barnet,
Även i välnärda och rika länder som Sverige kan vissa kvinnor ha svårt att gå upp i vikt under graviditeten. Detta kan det finnas medicinska förklaringar till. Men det skulle också kunna bero på social press som kräver att mammor ska ”behålla sin kropp” när de är gravida. Därmed finns fortsatt anledning att förespråka medicinska riktlinjer för viktuppgång under graviditet.
Läs artikeln i sin helhet på Hälsorapporten HÄR.