Senaste från oss

Här kan du läsa våra senaste inlägg som handlar om bland annat kropp och hälsa

Kan vi skylla all viktuppgång på hypotyreos?

Att ha drabbats av sköldkörteldiagnosen hypotyreos kan vara nog så tufft med symtom som värk, minnessvårigheter, enorm trötthet och allt för ofta viktproblem. De flesta går upp oförklarligt i vikt men de finns även de som bara går ner i vikt. Men kan vi själva påverka på något sätt?

Om man går ner mycket i vikt kan det vara läge att kontrollera sina nivåer av kortisol, då brist kan ge illamående, saltsug och viktnedgång bland annat. Men de flesta har problem att kanske hålla sin vikt, och kilona smyger sig på trots att man inte ändrat sin kosthållning.

I mitt eget fall förstod jag inte alls varför dessa 10 kg smugit sig på när jag till och med lagt till träning. Jag hade ju även fått min medicin, Levaxin, och läkaren sa att alla mina värden såg bra ut.

”Problem med vikten kan kvarstå”

En låg ämnesomsättning förklarar ju en hel del, och om man är undermedicinerad/felmedicinerad så kan problem med vikten kvarstå. Har du försökt banta, men det spelar ingen roll hur lite du äter eller hur mycket du rör dig? Säger läkaren bara att du ska äta mindre och röra dig mer, och snart äter du kanske ingenting alls?

Att äta för lite gör faktiskt ämnesomsättningen ännu långsammare, och när kroppen svälter upplever den stress vilket är förödande för en sjuk kropp. När man är sjuk är stress det sista kroppen önskar och det sista man bör utsätta sig för. Att äta regelbundet och i tillräcklig mängd, samt genomföra träning som är anpassad för vad du orkar, är oerhört viktigt för läkning och välmående.

Men hur gör man då för att bli av med de kilon man lagt på sig när sköldkörtelhormonerna inte fungerat korrekt? Här kommer några saker som är viktiga att tänka på:

Ha koll på dina labbvärden för sköldkörteln

Testa TSH, fritt T4 och fritt T3 hos din läkare. Du har säkert fått höra att dina värden ser bra ut och att du är frisk, eller välinställd på din medicin. Referensvärdena har genom året sakta sjunkit gällande TSH och idag har vi även rekommendationer att detta bör ligga under 2,5 hos friska individer.

Om du medicinerar så ser vi tyvärr att riktlinjerna varierar beroende på vilket landsting du tillhör, men Sköldkörtelförbundet uppskattar att man bör ligga under 2,0 i TSH och de flesta verkar må bäst med ett pressat TSH under 1. Sedan är det viktigt att nivåerna av fritt T4 & T3 inte ligger för lågt, gärna på den övre halvan av referens.

Sedan kan det även vara så att ditt TSH redan ligger pressat långt under 1, där ditt fria T4 värde ligger vid övre referens eller till och med över. Då är det lätt att tro att man bör ha en hög ämnesomsättning. Tyvärr kan det resultera i en mindre tillgänglig mängd av det aktiva T3, som i sin tur hämmar din ämnesomsättning. Därför kan en något lägre medicinering ge bättre effekt. Ett pressat TSH och högt värde av T4 har i studier visat ökad risk för benskörhet och arytmier, och jag tolkar det som att orsaken ligger i en lägre tillgång av det aktiva T3 hormonet, inte det pressade TSH som man i vården oroar sig för.

Tala med din läkare om din hypotyreos

Om nivåerna av TSH ligger för högt och hormonerna för lågt kan problem uppstå med vikten, därför är det viktigt att vara optimalt inställd. Detta är såklart individuellt och ska ske under läkares kontroller. Att få ett mycket lågt TSH kan ibland misstas för övermedicinering, därför är det viktigt att mäta puls, som då ska vara normala, 60-80 slag per minut. Normal temp runt 37 grader samt fritt T4 och T3 inom referens.

Levaxin, som är den vanligaste medicinen för hypotyreos, doseras i mikrogram och en liten höjning eller till och med en lättare sänkning kan göra stor skillnad. Ibland kan även ett tillägg av T3 medicinen Liothyronin vara nödvändig för mer individanpassad behandling. Tala med din läkare!

Misstänker du att du lider av hypotyreos, och du har viktproblem men läkare säger att du är frisk? Läs mer här.

Fundera över vilken typ av medicin du tar

En del rapporterar mer viktnedgång med en kombinationsbehandling av T4 medicin och en T3 medicin. I Sverige är det då vanligast med en kombination av Levaxin (T4) och Liothyronin (T3), men även naturliga sköldkörtelhormoner från licenspreparatet Erfa, Armour Thyroid och Nature Throid innehåller både T4 och T3.

T3-hormonet är det aktiva hormonet, och tanken med Levaxinets T4-hormon är att kroppen ska omvandla detta till det aktiva hormonet, så att cellen har tillgång till denna energi som bland annat ger ökad ämnesomsättning. Med hypotyreos har man för låg ämnesomsättning, så man kommer upp till en normal ämnesomsättning, alltså inte en för hög (hypertyreos).

Hos vissa människor verkar denna omvandling inte ske lika effektivt, så ämnesomsättningen fortsätter att vara låg trots medicinering med Levaxin alternativt Euthyrox, och då kan ett tillägg göra stor verkan.

Kombinationsbehandling vid hypotyreos kan pressa ner TSH

T3-medicinering ska ske med samverkan av läkare, och du ska inte ”självmedicinera” för att använda som bantning. Kroppen tar skada av för höga doser, därför är det viktigt att ha en bra kontakt med professionen för rätt dosering och kontroll.

Dock är det vanligt att TSH pressas ner mer när man medicinerar med kombinationsbehandling, där det är oerhört viktigt att även mäta de faktiska hormonerna fritt T4 och fritt T3 för att se att de ligger inom referens och att man inte upplever överdoseringssymtom.

Se över din kosthållning

Dagens tallriksmodell som vi uppfostrats med innehåller mycket socker och kolhydrater, som tyvärr lätt skapar övervikt eller motverkar önskad viktnedgång. Vi tror att light-yoghurt är ”nyttigt”, men den ger istället mer kolhydrater som omvandlas till socker i kroppen.

Är det inte bättre att äta så ren mat som möjligt, och så nära det sätt vi en gång åt när vi var stenåldersfolk? De finns de som mår mycket bättre i sin autoimmuna sjukdom eller tom tagit bort den autoimmuna attacken, som Hashimoto är. Hashimoto är den största vanligaste orsaken till hypotyreos, där immunförsvaret är överaktivt.

Det finns flera olika dieter som har hjälpt människor med Hashimoto/hypotyreos, till exempel Paleo, Gaps, LCHF och Medelhavsdieten. Du måste testa dig fram för vad som fungerar bäst för dig, då det är vanligt med matallergier när du har Hashimotos, framförallt glutenkänslighet. Erfarenheten har visat att det är mycket bra att utesluta snabbmat och halv/hel fabrikat, socker, gluten, mejeri, majs och snabba/tomma kolhydrater.

Socker och kolhydrater

Socker och kolhydrater, som det lätt blir ett högt intag av, samlas i kroppen som fett när förråden är fyllda. En vuxen kvinnokropp har motsvarande mängd blodsocker som 2 sockerbitar, och i våra förråd i lever och muskler har vi 400-500 gram glukos, som räcker 1-3 dagar om vi äter som vanligt. Hur mycket socker bildas inte av pasta eller en läsk?

Som kostrådgivare rekommenderar jag att äta proteiner från fisk, skaldjur och ägg om du kan, även kött från gräsbetande djur om möjligt. Kyckling och kalkon som proteinkälla är även bra. Mycket grönsaker och naturliga fetter som tex avokado, oliver, kokos och ghee.

Räkna inte kalorier, ät mer naturligt för att få alla viktiga ämnen i kroppen. Du läker och får energi, där din kropp tackar dig med viktnedgång och välmående om även medicineringen är optimal, tillika stressnivå och återhämning.

Probiotika och fermenterad mat gynnar bakteriefloran i magen

Det här med vår bakterieflora har intresserat forskare mer de senaste åren. Vår bakterieflora påverkar oss mer än vad vi anar. I vår tjocktarm har vi så där en 2 kilo härliga bakterier som bland annat hjälper oss med våra blodsockernivåer, men påverkar även vårt mående. Utan bakterier så dör vi, och balansen i vår tarmflora är ytterst viktig. Candida-svampen är en bakterie i tarmen som finns i alla människor, men den kan växa till sig i ohälsosamma mängder vid för stora intag av tex socker. Överväxt av Candida kan ge många och obehagliga symtom, så göd den inte!

Sedan finns det forskning som visar att överviktiga personer har en obalans i sin bakterieflora i tarmen, och en bakterie som orsakar övervikt trots samma kost som en smal person. Att balansera bakteriefloran med intag av probiotika och/eller fermentad mat, kan vara hjälpsamt för hälsa, magproblem och vikt.

Välj en anpassad aktivitet

Att röra sig minst 30 minuter varje dag, där man får upp pulsen och bli varm, är både hälsofrämjande och bidrar till viktnedgång i samband med hälsofrämjande kost. Välj en aktivitet du tycker är rolig, så att du faktiskt gör den. Det kan vara yoga, simma, promenera, Zumba, gymma eller vad du anser är skojigt.

Du kan även välja att dela upp dina pass under dagen, tex 2×15 minuter. Att träna varannan dag minst gynnar hur du tar hand om ditt blodsocker. Se till att du inte heller tränar för hårt, eftersom det stressar din kropp. En sjuk kropp orkar inte vad som helst, så ställ inte samma krav som när du var frisk. Om du känner dig helt mentalt och kroppsligt utmattad timmen efter träning, så har du tränat för hårt!

Jag önskar dig all välgång i resan mot välmående och hälsa. Hitta ditt sätt att äta och röra på dig. Du känner vad du mår bäst av, och ibland är hälsa att ha 3 kilo extra!

Nadja Öström är f.d. ordförande i Sköldkörtelförbundet och fick själv diagnoserna Hashimotos sjukdom och hypotyreos 2010. Idag kämpar hon för att andra ska slippa uppleva hennes långa kamp och kom 2018 ut med biografin Sköldkörtelsjuk & Frisk - Ett inre kaos.

Läs mer om vård och hälsa på Hälsorapporten

 


Hur ser dina sköldkörtelhormoner ut?

Beställ Blodkollens sköldkörtelkoll som finns i tre storlekar.

Paketen har tagits fram i nära samarbete med Sköldkörtelförbundet

       

Läs mer om paketen genom att klicka på respektive ikon