
– Nu känns det roligt igen, berättar Sofi, som nyligen bekräftade sin comeback för svenska folket när hon i början av augusti tog sig till final i EM i Berlin.
2014 drabbades Sofi av axelskadan som tvingade henne att ändra hela sitt träningsupplägg och som i perioder nästan fick henne att ge upp. Sofi, 23 år och uppväxt i Hallstahammar, hade fram tills dess inte stött på några motgångar överhuvudtaget.
– Nej, jag hade ett otroligt bra flow fram till 2014, då det stora målet var att försvara mitt JVM-guld. Jag blev dock ”bara” tvåa vilket var en stor besvikelse. Samma år började jag få ont i fötter, knän, rygg och till sist kom axelskadan som jag dragits med sedan dess.
Att öka på träningen hjälpte inte
Sofi berättar att spjutkastning kräver en mycket speciell, grenspecifik träning med fokus på en kombination av ren styrka, rörlighet och teknik. Inte minst för att komma ut i de extrema vinklar med axeln som grenen kräver.
– Det stämmer. Och när jag slagit igenom i JVM blev det så att jag ville fortsätta och satsa ännu hårdare. Jag kände att min styrka alltid hade varit tekniken men att jag inte låg lika bra till fysiskt som några av mina konkurrenter. Därför ökade jag på träningen ytterligare, från en redan hög nivå.
– Samtidigt vet jag idag att jag bland annat inte åt tillräckligt bra, eller tillräckligt mycket. Något som i kombination med den hårda träningen givetvis inte fungerade i längden, konstaterar hon.
Sofi Flink
Blodvärden gav viktiga svar
Hösten 2016, efter flera dåliga säsonger med misslyckat OS-kval och missad EM-final, började ändå en slags vändning för Sofi.
– Jag var så trött på att vara besviken, att ha tränat så mycket men inte fått någon belöning. Jag kände att jag måste få ha lite kul och började därför spela handboll igen, något jag gjorde mycket när jag var yngre. Samtidigt drog jag ner rejält på träningsmängden. Från att ha kört två pass om dagen sex dagar i veckan, plus att jag ibland kunde lägga till ett löppass efteråt, tränar jag numera ett pass om dagen, 5–6 dagar i veckan.
– Jag ville få tillbaka lite glädje helt enkelt. Och till min förvåning blev mina resultat allt bättre.
Under 2015 började Sofi även kontrollera sina blodvärden i samråd med pappa Vesa Jämsä, kiropraktor och en av Sofis tränare och stöd under hela hennes karriär. När Vesa något senare kom i kontakt med Lovisa Ryding och hennes e-tjänst Blodkollen blev kontrollerna allt tätare och det visade sig att Sofi hade flera brister som kunde åtgärdas genom anpassad kost, tillskott och andra åtgärder.
Minskad träningsdos och Blodkollen blev vändningen
– Min hårda träning hade gett mig symtom som dålig hy, störningar i menstruationen och stora utslag på den skadade axeln. Det var mycket som inte kändes bra och jag hade dessutom en ständig stress i kroppen som bland annat gjorde att jag vaknade varje natt och inte kunde somna om. Mitt HB-värde (mäter ev. blodbrist) låg på 100 vilket är alldeles för lågt, numera ligger det på 130. Det är också viktigt att hålla koll på exempelvis järnvärdet när man tränar och tävlar på elitnivå.
– De täta kontrollerna av mina blodvärden avslöjade mina brister och genom blodanalyser har jag kunnat följa insidan hela vägen och åtgärda bristerna vartefter. Detta i kombination med en rejält minskad träningsdos har gjort att jag mår jättebra nu. Min återhämtning fungerar också bättre i samband med att jag lärt mig lyssna på kroppens signaler. Jag ser ljust på framtiden igen.
”Proaktiv hälsa kan alla ha nytta av”
Vesa Jämsä såg omedelbart fördelarna med att när som helst kunna få valfria blodanalyser genomförda, detta även i sitt arbete som kiropraktor.
– Ja, en tjänst som Blodkollen är ett fantastiskt redskap som man inte behöver vara elitidrottare för att ha stor nytta av. I mitt arbete som kiropraktor samarbetar jag mycket med Lovisa och Blodkollen. Jag känner att jag därmed kan hjälpa mina patienter ännu bättre genom att hjälpa dem att proaktivt förebygga framtida besvär, säger han.
Sofi Flink har nu återgått till att delta i 10–15 tävlingar per år och efter att hon lyckats med målet att nå en EM-finalplats känner hon nu stor tillförsikt inför framtiden.
– Ja, EM blev ytterligare ett steg framåt efter flera år av rehabilitering, även om jag tog ut det mesta av min energi i försöken under detta första stora mästerskap efter skadeperioden. Men jag har stora förhoppningar inför framtiden. Det är otroligt skönt att äntligen vara skadefri och samtidigt ha koll på träningsdosen och mina viktiga blodvärden under resans gång, säger Sofi Flink.