Senaste från oss

Här kan du läsa våra senaste inlägg som handlar om bland annat kropp och hälsa

Proaktiv hälsa genom valfria blodanalyser

Trots oro för hälsan kontrollerar många inte sina viktiga blodvärden. Problemet är tillgängligheten. ”Här har vi en av flera fördelar med en proaktiv e-hälsotjänst som Blodkollen, där man själv kan beställa de blodanalyser man vill ha svar på”, säger överläkaren och tv-profilen Stefan Branth.  

– Blodfetter och blodsocker är exempel på viktiga blodvärden att ha koll på när man börjar komma upp i 40-årsåldern, har gått upp i vikt och vill undvika sjukdomar. Men vården har svårt att ta blodprover enbart baserat på patientens oro, vilket gör att många drar sig för att söka sig till husläkaren, fortsätter Stefan Branth.

Steget före primärvården 

Lovisa Ryding startade Blodkollen.se som ett resultat av egen erfarenhet kring detta. I arbetet som biomedicinsk analytiker upptäckte hon att det krävs tydliga symtom för att få svar på de värden man själv önskar hos vården. Det fanns ett tydligt behov av en proaktiv tjänst som Blodkollen. 

– Vi är upplysande och ser oss som steget innan primärvården. Genom att ha med sig ett kvitto på hur man mår redan vid första läkarbesöket kan man skynda på processen. Och många gånger behöver man inte gå till doktorn alls, t.ex. om man har brist på något ämne och behöver tillskott. Blodkollen kan därmed också avlasta primärvården, berättar Lovisa.

Lovisa Ryding och Håkan Rundqvist

Fler blodanalyser kan göra skillnad  

Vid t.ex. sköldkörtelsjukdomar, där många har svårt att få korrekt diagnos och behandling, kan detta vara avgörande. Det vet Nadja Öström, tidigare ordförande i Sköldkörtelförbundet och numera författare, matcoach och föreläsare inom sköldkörtelhälsa. Under sin egen mångåriga kamp mot sjukdomen hypotyreos har en stor mängd blodprover varit en viktig del i att hon idag lyckats återerövra sin hälsa.

– Jag fick möjligheten att följa hur mina livsstilsförändringar påverkade min autoimmuna sköldkörtelsjukdom positivt, och såg tydligt att jag behövde vissa vitaminer. I mitt arbete med rådgivning är detta ett självklart verktyg för att få en helhetsbild, och inte bara enstaka faktorer. Lättillgängligt, snabbt och pålitligt, berättar Nadja.

Nadja Öström

Intresset för proaktiv vård ökar

– Blodanalyser är inte bara ett bara verktyg inom sjukvården. Inom idrottsvärlden har man i många år använt dessa för att styra och utvärdera prestationsförmåga. Kunskapen och intresset har nu vuxit även bland allmänheten, samtidigt som tillgängligheten tidigare varit begränsad, berättar Håkan Rundqvist, doktor i fysiologi och delägare i Blodkollen. 

Blodkollen.se erbjuder en rad analyspaket och enskilda blodprover som beställs online, varpå proverna tas på valfri Vårdcentral. Detaljerade provsvar och råd från läkare, personliga tränare och näringsfysiologer ges sedan digitalt genom att man som användare loggar in på Blodkollen.se.

– Proaktiv vård kommer att öka extremt mycket i framtiden. Såväl tillgängligheten som valfriheten ökar drastiskt för den som vill ha koll på sin egen hälsa och undvika att drabbas av folksjukdomar, säger Stefan Branth.

Stefan Branth

 

Köp Blodkollens hälsokontroller

Hälsokollen Kvinna

Hälsokollen Man

Eller se alla våra paket HÄR