Forskare vid Linköpings universitet har försökt att bromsa immunförsvarets attacker på insulinproducerande celler vid typ 1-diabetes. Det handlar om en liten pilotstudie men den tyder på en mycket lovande effekt.
Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppen förlorar sin förmåga att producera insulin. Under utvecklingen av sjukdomen attackerar immunsystemet de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln, vilket märks av att det ofta finns antikroppar riktade mot kroppsegna proteiner i betacellerna. Ett av dessa proteiner är GAD65 (glutamic acid decarboxylase). Flera kliniska prövningar av ett läkemedel baserat på GAD65, GAD-alum, pågår, enligt forskarna.
I den aktuella studien, DIAGNODE, har forskarna provat att spruta GAD-alum direkt i lymfkörtlarna i ljumsken, i stället för under huden, för att se om immunförsvaret blir mer tolerant mot kroppens eget GAD-protein. Tillvägagångssättet liknar det som används vid allergibehandling för att inducera tolerans mot ett allergiframkallande ämne, så kallad allergivaccination.
Läs artikeln i sin helhet HÄR