Sjukdomskostnaderna för behandling av typ 2-diabetes fördubblades i Sverige mellan åren 2006 och 2014. Aktiv och förebyggande information till patienter med riskfaktorer och tidig diagnos är en del i att vända denna trend. Det anser David Nathanson, överläkare på Södersjukhuset och medförfattare till studien DAISY.
Studien DAISY presenterades på den europeiska diabeteskonferensen EASD i München i september förra året. Den visade förutom fördubblade kostnader att läkemedel för att behandla diabetes endast stod för 4 procent av de totala kostnaderna. Men antalet patienter med typ 2-diabetes som behandlades med glukossänkande läkemedel under perioden ökade med 77,8 procent. Medelåldern för dessa patienter 2014 var 67 år och 43 procent var kvinnor.
Typ 2-diabetes ökar och därmed dess följdsjukdomar
Kostnadsökningen tros framförallt vara en följd av att antalet patienter med typ 2-diabetes ökat och att därmed också kostnaderna för behandlingen av följdsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt ökat. Antalet patienter i Sverige som behandlas för typ 2-diabetes har nyligen rapporterats omfatta 4,4 procent av befolkningen. Det är en ökning i förekomst som följaktligen kan innebära ökade kostnader för sjukvården. Över 80 procent av dessa har också övervikt och/eller fetma som bidrar till högt blodsocker, blodfettsrubbningar och högt blodtryck.
David Nathanson tycker att det är av största vikt att vården fokuserar på att stävja denna utveckling. Inte minst av hälsoekonomiska skäl.
"Diabetes är ett globalt hälsoekonomiskt problem som belastar sjukvården och samhället i en allt större omfattning. Det är därför oerhört viktigt att arbeta aktivt med tidig diagnos, förebyggande åtgärder som kost och motion samt effektiv behandling och uppföljning för att förebygga komplikationer och för tidig död till följd av diabetes"
Läs artikeln i sin helhet HÄR