Doktorn svarar

Här kan du läsa om vanliga sjukdomar och dess symptomer och vad du ska göra för att undvika dem.

Osteoporos

Vid osteoporos, vilket i vardagligt tal kallas för benskörhet, har kroppens ben lättare att gå sönder. Detta beror på att balansen mellan inlagring och nedbrytning av ben är rubbad vilket medför att mer ben bryts ner än vad som bildas och skelettet blir därmed skörare. Risken att drabbas är till viss del medfödd men även en låg fysisk aktivitet, läkemedel och rökning påverkar. Det faktum att kvinnor har en lägre benmassa samt att skelettet blir skörare när östrogenhalten minskar vid klimakteriet, gör att kvinnor drabbas oftare än män.

Symptom på osteoporos

Att man drabbats av osteoporos upptäcks oftast först när olyckan är framme. Även mindre olyckor kan orsaka ett benbrott då skelettet är skörare än normalt. Oftast är det handleder, höftben eller kotor som drabbas.

Behandling vid osteoporos

Det finns läkemedel vilka stärker skelettet men genom att proaktivt se till att få i sig en allsidig kost med tillräckligt med kalcium och D-vitamin, vistas ute när solen skiner samt röra på sig och belasta skelettet kan man bevara sina ben längre. Ibland kan  ett tillskott av både kalcium och D-vitamin behövas men rådgör då först med din läkare.