Vi har precis bytt sida under de senaste dagarna. Upptäcker du något fel så kontakta oss via MAIL

Analyslista

Hormoner
Vitaminer/ Mineraler
Blodfetter
Blodsocker
Blodbild
Njurar
Hjärta/Kärl
Ämnesomsättning
Prostata
Lever
Alkoholkonsumtion
Immunförsvar
Reumatism
Allergi
Mage/Tarm

Albumin

Albumin är ett äggviteämne som har till uppgifta att transportera olika ämnen i blodet samt att binda vatten till blodbanan.

Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.

Albumin är det mest förekommande proteinet som finns i blodet och har till uppgift att upprätthålla det kolloidosmotiska1. trycket och ser till att blodets vätska stannar kvar i blodbanan. 

Vid undernäring får den drabbade ofta för låga halter albumin i blodet vilket leder till för lågt kolloidosmotiskt tryck och en ökad vätskeansamling ute i kroppens vävnader (ödem). Detta är orsaken till den svullna magen som är typisk för undernärda barn (kwashiorkor) och är vanligt i utvecklingsländer. 

Albuminet fungerar även som ett bärarprotein och hjälper till att transportera ej vattenlösliga ämnen i blodet exempelvis vissa hormoner såsom sköldkörtelhormoner och steroidhormoner samt fettsyror. Albumin tillverkas i levern.

Albumin används för att utreda samt följa upp en rubbad proteinsyntes exempelvis vid levercellskador eller vid onormala proteinförluster vilket kan uppkomma vid njurskador. Låga värden ses även vid svält, inflammationer i kroppen samt vid albuminförluster via tarmen.

1. Det kolloidosmotiska trycket ser till att vätska förflyttas ifrån kroppens vävnader och transporteras in i blodbanan.

 

Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.

© Blodkollen Sverige AB 2015

Denna analys finns på alla våra orter.

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

  • Ta med Giltig Legitimation