Vi har precis bytt sida under de senaste dagarna och har problem med bekräftelsemail. Arbete pågår

Analyslista

Hormoner
Vitaminer/ Mineraler
Blodfetter
Blodsocker
Blodbild
Njurar
Hjärta/Kärl
Ämnesomsättning
Prostata
Lever
Alkoholkonsumtion
Immunförsvar
Reumatism
Allergi
Mage/Tarm

Apolipoprotein A1

Apolipoprotein A-1 (ApoA-1) tar kolesterol och triglycerider till levern för att utsöndras och kan jämföras med det goda HDL-kolesterolet.

Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.

Kolesterol och triglycerider är mycket olösligt i vatten och är därav i behov av proteiner för att kunna transporteras runt i blodet. Dessa transportproteiner kallas för lipoproteiner och skapas i levern och i tarmarna. Det finns olika lipoproteiner som vart och ett har till uppgift att transportera kolesterol och triglycerider ifrån olika vävnader till olika mål. Lipoproteinerna innehåller också proteiner kallade APO lipoproteiner. Vilka är olika beroende av vilket slutmål lipoproteinet har. Apolipoprotein A-1 (ApoA-1) för kolesterol och triglycerider till levern för att utsöndras och kan jämföras med det goda HDL-kolesterolet.

En genförändring I genen som kodar för APO A1 sägs vara associerad med i vilken ålder alzheimer debuterar1. i. Variationer av APO A1 proteinet sägs även kunna vara en av orsakerna till en del symptom som tillhör sjukdomen amyloidosis2. (En sjukdom där olösliga proteinkomplex klumpar ihop sig och ansamlas i vävnaderna).

 

Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.

© Blodkollen Sverige AB 2014

1. Vollbach H, Heun R, Morris CM, Edwardson JA, McKeith IG, Jessen F et al. (2005). "APOA1 polymorphism influences risk for early-onset non-familial AD". Ann. Neurol. 58 (3): 436-41.
2. Maezawa I, Jin LW, Woltjer RL, Maeda N, Martin GM, Montine TJ et al. (2004). "Apolipoprotein E isoforms and apolipoprotein A-I protect from amyloid precursor protein carboxy terminal fragment-associated cytotoxicity". J. Neurochem. 91 (6): 1312-21.

Denna analys finns på alla våra orter.

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

  • Ta med Giltig Legitimation