Vi nås snabbast via mail [email protected]
Genom att mäta kvoten mellan det fett som ska tas upp och det fett som kroppen vill göra sig av med kan man se förhållandet mellan fettinlagring och fettförbränning.
Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.
* OBS! För att mäta kvoten måste både HDL och LDL-kolesterol beställas
* OBS!! Vid triglyceridvärden över 4,0 mmol/L beräknas inte LDL-Kolesterol
Kolesterol och triglycerider är fettpartiklar som transporteras i blodet till behövande vävnader och det sker då i speciella protein-kolesterolpaket med namn som LDL (Low density lipoprotein) och HDL (High density lipoprotein).
LDL kallas ibland även för det onda kolesterolet, är det som tas upp av kroppen och förs till cellerna för att tas upp och metaboliseras. HDL som även kallas för det goda kolesterolet, är det som ska ut ur kroppen efter att cellerna gjort sig av med överflödigt fett. Genom att mäta kvoten mellan det fett som ska tas upp och det fett som kroppen vill göra sig av med kan man se förhållandet mellan fettinlagring och fettförbränning.
Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
Granskare: David Jonsson, näringsfysiolog (Master of science in Nutrition), Pauluns Näringscenter.
© Blodkollen Sverige AB 2014
Denna analys kan endast utföras på vissa platser.