Vi har precis bytt sida under de senaste dagarna och har problem med bekräftelsemail. Arbete pågår

Analyslista

Hormoner
Vitaminer/ Mineraler
Blodfetter
Blodsocker
Blodbild
Njurar
Hjärta/Kärl
Ämnesomsättning
Prostata
Lever
Alkoholkonsumtion
Immunförsvar
Reumatism
Allergi
Mage/Tarm

LDL Kolesterol

Det kolesterol och triglycerider som tagits upp i tarmen, transporteras ut i kroppen till olika vävnader och celler i form av LDL-kolesterol. Vid höga halter av LDL-Kolesterol kan det komma att lagras i blodkärlens väggar och i värsta fall leda till återförfettning.

Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.

OBS!! Vid triglyceridvärden över 4,0 mmol/L beräknas inte LDL-Kolesterol.

Kolesterol och triglycerider är fettpartiklar som transporteras i blodet till behövande vävnader och det sker då i speciella protein-kolesterolpaket med namn som LDL (Low density lipoprotein) och HDL (High density lipoprotein).
Det kolesterol och triglycerider som tagits upp i tarmen, och därefter via levern, transporteras ut i kroppen till olika vävnader och celler i form av LDL-kolesterol. 

LDL-Kolesterol är små och hårt packade molekylpaket. Vid höga halter av LDL-Kolesterol kan det komma att lagras i blodkärlens väggar och i värsta fall leda till återförfettning. Återförfettning (även kallat åderförkalkning eller ateroskleros) gör att blodets passage genom ådern försvåras vilket kan leda till stroke, högt blodtryck och andra hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
Granskare: David Jonsson, näringsfysiolog (Master of science in Nutrition), Pauluns Näringscenter.

© Blodkollen Sverige AB 2014

Denna analys finns på alla våra orter.

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

  • Ta med Giltig Legitimation

Mat och alkohol

  • Provet ska tas fastande vilket betyder att ingen mat ska ha intagits på tolv timmar innan provtagningen. Observera att allt utom vatten samt te och kaffe utan tillsatser av socker eller mjölk räknas, även eventuella mediciner