Du har blivit utloggad. Vänligen logga in igen.

Vi nås snabbast via mail [email protected]

Analyslista

Hormoner
Vitaminer/ Mineraler
Blodfetter
Blodsocker
Blodbild
Njurar
Hjärta/Kärl
Ämnesomsättning
Prostata
Lever
Alkoholkonsumtion
Immunförsvar
Reumatism
Allergi
Mage/Tarm

Pankreasamylas

Amylas är ett enzym som bryter ner stärkelse och glukos (socker) i den mat vi äter. Pancreasamylas står för nedbrytningen efter passagen igenom magsäcken.

Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.

Pancreasamylas är ett enzym1. som bildas i bukspottskörteln (Pancreas). Ett liknande enzym1. finns även i munnens spottkörtlar och heter amylas. 

Vid bukspottspåverkan såsom vid inflammation, tumörer och cystor i organet, kan enzymet läcka ut i blodet och ge stegrade nivåer. 
Lägre värden av amylas ses istället vid ständigt återkommande, så kallade kroniska, inflammationer i bukspottskörteln.

Pankreasamylas mäts i plasma vilket är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats utan att blodet har fått koagulera.

1. Enzymer är proteiner som katalyserar, ökar eller minskar en reaktion, hastigheten på kemiska reaktioner.

 

Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.

© Blodkollen Sverige AB 2015

Denna analys kan endast utföras på vissa platser.

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

  • Ta med Giltig Legitimation