Du har blivit utloggad. Vänligen logga in igen.

Vi har precis bytt sida under de senaste dagarna. Upptäcker du något fel så kontakta oss via MAIL

Analyslista

Hormoner
Vitaminer/ Mineraler
Blodfetter
Blodsocker
Blodbild
Njurar
Hjärta/Kärl
Ämnesomsättning
Prostata
Lever
Alkoholkonsumtion
Immunförsvar
Reumatism
Allergi
Mage/Tarm

T3, Fritt

Sköldkörtelhormonerna spelar en viktig roll vid kroppens ämnesomsättning, T3 är ett av dessa. Större delen transporteras bundna till transportproteiner medan det som kallas fritt T3 inte gör det.

Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.

Sköldkörtelhormonerna spelar en viktig roll vid kroppens ämnesomsättning.  T3 är ett av sköldkörtelns hormoner. Hormonet frisätts från sköldkörteln, och transporteras med blodet till kroppens celler. Större delen transporteras bundna till transportproteiner medan det som kallas fritt T3 inte gör det.

Sköldkörtelhormonerna spelar en viktig roll vid kroppens ämnesomsättning. Om sköldkörteln producerar allt för mycket hormoner går kroppen på övervarv, med bl.a. snabb puls, svettningar, ökad aptit, viktnedgång, darrningar och dålig sömn som följd. Om produktionen av sköldkörtelhormoner istället är dålig går kroppen på sparlåga och symptomen kan då vara t.ex. frusenhet, trötthet, viktuppgång, håravfall och förstoppning.

T3, står för trijodtyronin och är ett av sköldkörtelns två viktigaste hormoner, vilket i sin tur kan bli T2 (dijodtyronin) genom att en jodmolekyl spjälkas av.

Hormonet frisätts från sköldkörteln, och transporteras med blodet till kroppens celler. Större delen transporteras bundna till transportproteiner medan det som kallas fritt T3 inte gör det.

Största mängden av det tyroideahormon som produceras av sköldkörteln är T4 (tyroxin), den andra av körtelns två viktiga hormon. När detta sedan når kroppen omvandlas dock mycket av det till T3.

Vid misstanke på överproduktion av sköldkörtelhormoner, Hypertyreos, är analys av TSH (tyroideastimulerande hormon) och T3 det vanligaste sättet att ställa diagnos. Ett lågt TSH värde kan ha många orsaker medan ett högt T3 värde tyder starkt på en överproduktion av sköldkörtelhormon. T4 stiger oftast inte lika mycket som T3 (undantag finns dock med personer som har en överproduktion med normala T3 värden men för höga T4 nivåer). Är T3 normalt men överproduktion ändå misstänks så är en sammantagen bild med samtliga analyser det bästa för att utesluta eventuella problemorsaker.

T3, fritt mäts i serum vilket är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats efter att blodet har fått koagulera.

 

Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.

© Blodkollen Sverige AB 2014

Denna analys finns på alla våra orter.

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

  • Ta med Giltig Legitimation

Medicinering

  • Om du äter Levaxin ska detta inte tas på dagen för din provtagning