Vi nås snabbast via mail [email protected]
Sköldkörtelns funktion styrs av Hypofyshormonet TSH (även tyreotropin) och genom dess påverkan bildas vidare hormon i sköldkörteln.
Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.
TSH, tyreoideastimulerande hormon kallas ibland även för tyreotropin.
Sköldkörtelns funktion styrs av TSH, tyroideastimulerande hormon som bildas i hypofysen i hjärnan. Genom TSH's påverkan bildas vidare hormon i sköldkörteln. De viktigaste heter T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin).
Hypofysen i hjärnan och sköldkörteln på halsens framsida står i ständig återkopplingsfas till varandra för att tillgodose kroppens behov av sköldkörtelhormon. För att det ska vara balans i kroppens ämnesomsättning måste hormonerna produceras i lagom mängd vilket regleras av hypofyshormonet TSH.
Om sköldkörteln producerar allt för mycket hormoner går kroppen på övervarv, med bl.a. snabb puls, svettningar, ökad aptit, viktnedgång, darrningar och dålig sömn som följd. Om produktionen av sköldkörtelhormoner istället är dålig går kroppen på sparlåga och symptomen kan då vara t.ex. frusenhet, trötthet, viktuppgång, håravfall och förstoppning.
TSH mäts i serum vilket är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats efter att blodet har fått koagulera.
Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
© Blodkollen Sverige AB 2014
Denna analys kan endast utföras på vissa platser.