Vi nås snabbast via mail [email protected]
Har du glutenintolerans och därmed en reducerad möjlighet att ta upp näringsämnen i maten du äter vilket leder till brister och ett sämre allmäntillstånd.
Glutenintolerans, så kallad celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten skadar tarmluddet i tarmens slemhinna hos den som har glutenintolerans. Tarmluddet har betydelse för att man ska kunna tillgodogöra sig näringen i maten på ett bra sätt. Tarmen blir till slut helt slät.
Celiaki är en autoimmun1. reaktion emot ett enzym2.(transglutaminas) vilket behövs för att bryta ner gluten i vete och relaterade ämnen i råg och korn. Resultatet är en inflammerad tunntarmsslemhinna med reducerad möjlighet att ta upp närningsämnen.
1. Autoimmun är då kroppen angriper sina egna celler. När detta händer skapas antikroppar emot det aktuella ämnet vilka kan detekteras i blodet.
2. Enzymer är proteiner som katalyserar, ökar eller minskar en reaktion
Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.