Vi har precis bytt sida under de senaste dagarna. Upptäcker du något fel så kontakta oss via MAIL

Sköldkörtelkollen Stor

I detta paket tittar vi på sköldkörtelns funktion och, av denna beroende komponenter. Här tittar vi på de flesta sköldkörtelpåverkade områdena.

Det stora sköldkörtelpaketet innehåller 9 analyser.
Sköldkörteln styr vår ämnesomsättning och regleras av ett flertal hormon som måste samspela korrekt för att kroppens alla celler ska få den energi som krävs för att fungera. 

Om hormonbildningen minskar blir resultatet en låg ämnesomsättning vilket medför att kroppen och alla dess funktioner går på sparlåga. Om sköldkörteln i stället tillverkar för mycket hormon blir ämnesomsättningen hög, vilket innebär att kroppen istället går på högvarv och bränner ut sig.
Vanligaste orsaken att sköldkörteln sviktar är på grund av att vårt immunsystem felaktigt angriper sköldkörtelns celler och förstör dem, en så kallad autoimmun reaktion. Beroende av vilka celler kroppen angriper så ökar/minskar hormonproduktionen.
Vid dessa autoimmuna reaktioner bildas antikroppar1. vilka kan detekteras och vi söker efter den vanligaste (TPO-ak) i detta paket.

Paketet innehåller även ett flertal andra parametrar som påverkar sköldkörtelns arbete. Som medlem i Sköldkörtelförbundet erhåller du en rabattkod.

Genom att klicka på varje värde kan du läsa mer om de ingående analyserna.

Saknar du någon speciell analys i paketet går det att lägga till i kassan genom att klicka på "lägg till fler blodprov". Du får där tillgång till hela vårt sortiment2.. av analyser.

1. Analys mot TRAK utgick ur detta paket 2017 men går att lägga till i kassan vid behov
2. Mer ovanliga analyser finns inte på alla laboratorier i landet

Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.

Sköldkörtelkollen Stor Placeholder

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

  • Ta med Giltig Legitimation
  • Då analysen är en dygnsvarierande parameter bör provet tas på morgonen mellan klockan 08.00 - 10.00
  • Vid upprepade provtagningar bör provet tas vid samma tidpunkt på dagen
  • Det är viktigt att du sitter ner i lugn och ro i minst en kvart på provtagningsenheten innan du tar ditt prov så att eventuell korttidsstress inte påverkar ditt analysresultat
  • Kroppsaktivitet kan påverka analysen varför träning innan provtagning bör undvikas
  • Är du kvinna i fertil ålder kan det vara intressant att veta vart i din menscykel du befinner dig

Mat och alkohol

  • Provet ska tas fastande vilket betyder att ingen mat ska ha intagits på tolv timmar innan provtagningen. Observera att allt utom vatten samt te och kaffe utan tillsatser av socker eller mjölk räknas, även eventuella mediciner

Medicinering

  • Om du äter Levaxin ska detta inte tas på dagen för din provtagning
  • Stora mängder av Biotin (vitamin B7) kan påverka resultatet varför du bör avstå från detta några dagar innan din provtagning