Du har blivit utloggad. Vänligen logga in igen.

Vi har precis bytt sida under de senaste dagarna. Upptäcker du något fel så kontakta oss via MAIL

Stora Hårkollen Kvinna

Tappar du hår eller känner att ditt hår har blivit mycket tunnare? Då bör du börja med att kolla upp eventuella näringsbrister eller hormonella obalanser via detta blodprov.

Tappar du hår eller känner att ditt hår har blivit mycket tunnare? Då bör du börja med att kolla upp eventuella näringsbrister eller hormonella obalanser via ett blodprov.

Din hårbotten har omkring 100 000 aktiva hårfolliklar som producerar hår i ett cykliskt tillväxtförlopp. Hårcykeln inleds med en tillväxtfas som varar 2-8 år (anagen fas). Hårsäcken går sedan över till en kort övergångsfas (katagen fas) som varar i 4-6 veckor och slutligen till en vilofas (telogen fas) där håret sitter kvar i 2-3 månader för att slutligen falla av. Omkring 85–90 % av huvudhåret är i tillväxtfas och växer ca 1 cm per månad. Det är normalt att dagligen tappa omkring 50–100 hårstrån (1).

STORA HÅRKOLLEN KVINNA är en blodanalys där olika parametrar mäts i ditt blod, för att få en djupare inblick i möjliga orsaker till ett håravfall på mer än 100 hårstrån om dagen och/eller ett tunnare hår. I analysen ingår även uppföljande kostråd och rekommendationer.

Blodprovet utgör ett steg i processen för att undersöka och hitta möjliga orsaker till ett ökat håravfall eller ett tunnare hår.

 

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ INNAN DIN PROVTAGNING:

 • Om du intar kosttillskott med biotin (vitamin B7), så bör du sluta med det minst en vecka innan provtagning

Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.

Stora Hårkollen Kvinna Placeholder

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

 • Ta med Giltig Legitimation
 • Då analysen är en dygnsvarierande parameter bör provet tas på morgonen innan klockan 10.00
 • Det är viktigt att du sitter ner i lugn och ro i minst en kvart på provtagningsenheten innan du tar ditt prov så att eventuell korttidsstress inte påverkar ditt analysresultat
 • Kroppsaktivitet kan påverka analysen varför träning innan provtagning bör undvikas
 • Är du kvinna i fertil ålder kan det vara intressant att veta vart i din menscykel du befinner dig
 • Om syftet med provet är att utvärdera din fertilitet ska provet tas dag 21 i menstruationscykeln (lutealfas) för att se om ägglossning skett. Du bör inte heller äta p-piller vid en fertilitetsutredning

Mat och alkohol

 • Provet ska tas fastande vilket betyder att ingen mat ska ha intagits på tolv timmar innan provtagningen. Observera att allt utom vatten samt te och kaffe utan tillsatser av socker eller mjölk räknas, även eventuella mediciner

Medicinering

 • P-piller kan påverka analysresultatet
 • Stora mängder av Biotin (vitamin B7) kan påverka resultatet varför du bör avstå från detta några dagar innan din provtagning
 • Analys bör inte utföras vid medicinering med NSAID-preparat (antiinflamatoriska medel samt lättare värk- och febernedsättande medel med undantag för paracetamol)
 • Om du äter Levaxin ska detta inte tas på dagen för din provtagning