Vi nås snabbast via mail [email protected]
Oftast analyseras progesteron (gulkroppshormon) för att utvärdera och tidsbestämma en kvinnas förmåga att bli gravid. Men på senare tid har man allt mer ifrågasatt hormonets roll för den allmänna hälsan. Progesteron produceras till största del i äggstockarna och bestämmer om och när ägglossning ska ske.
Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.
Progesteron (gulkroppshormon), tillsammans med östradiol (östrogen), är de hormon som stimulerar slemhinnan i kvinnans livmoder (endometriet) för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Detta är en förutsättning för att en befruktning ska kunna resultera i en graviditet. Progesteron utsöndras efter puberteten, främst ifrån äggstockarna efter stimulering av hypofysens luteiniserande hormon (LH).
I fertil ålder ska nivån av progesteron normalt vara ganska låg direkt efter menstruationen (follikelfas) för att sedan öka vid ägglossningen (lutealfas) och nå sitt max sex till nio dygn därefter. Ju längre menstruationscykel du har desto lägre progesteronnivåer brukar uppmätas. Efter klimakteriet återfinns progesteron endast i en låg men stabil koncentration.
Hos män återfinns progesteron i små mängder som en nedbrytningsprodukt i syntesen av steroidhormoner som till exempelvis testosteron.
I blodet är huvuddelen av progesteronet bundet till de olika bärarproteinerna albumin, transkortin och orosomukoid. Förändringar i nivåerna av dessa proteiner påverkar den uppmätta progesteronnivån då endast det fria är biologiskt aktivt och kan utgöra någon effekt.
Fertilitetsutredning:
Progesteron produceras i äggstockarna och bestämmer om och när ägglossning ska ske. Genom att mäta progesteron och östrogen på den 21a dagen i menstruationscykeln kan eventuell infertilitet upptäckas. Då ser man om menscykeln genererar en faktisk ägglossning eller om cykeln är anovulatorisk (utan ägglossning). För en säkrare bedömning analyseras oftast även LH (luteiniserande hormon) och FSH (follikelstimulerande hormon). Är det av denna orsak analysen görs är det viktigt att det sker vid denna tidpunkt (den 21:a dagen) och att du inte äter p-piller. De flesta p-piller påverkar hypofysfunktionen och således hela kroppens hormonella funktion.
Menstruationsproblem:
Vid menstruationsrubbningar och bortfall (amenorré) är det viktigt att först utreda om orsaken är primär eller sekundär. Det vill säga om orsaken har sitt ursprung där progesteronet bildas (äggstockarna) eller om bortfall/rubbningen beror på problem i hypofys alternativt hypotalamus som i sin tur påverkar progesteronets utsöndring. Detta gör man genom att förutom progesteron även analysera östrogen (östradiol), LH och FSH. Är orsaken primär är LH och FSH förhöjda. Är de låga eller normala är orsaken en sekundär svikt.
Premenstruella symptom:
Forskarna har även starka teorier om att det är nedbrytningsprodukter ifrån progesteron som orsakar det problem som kallas PMS, premenstruella spänningar. Har man dessa symptom tyder det på att man är känslig för de ämnen som bildas då progesteron bryts ner efter ägglossning. PMS är vanligas bland kvinnor över 30 år och problemen verkar öka efter barnafödande.
Följande är symptom på PMS;
Är det klimakteriefrågor man vill utreda analyseras främst LH och FSH men även östradiol.
En liten del av kroppens progesteron tillverkas även i binjurarna och ökar vid stress. Progesteron ökar nivåerna av den lugnande signalsubstansen GABA i hjärnan och det ökar även känsligheten för serotonin.
Om syftet med provet är att utvärdera din fertilitet ska provet tas dag 21 i menstruationscykeln (lutealfas) för att se om ägglossning skett. Du bör inte heller äta p-piller vid en fertilitetsutredning.
Progesteron mäts i serum vilket är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats efter att blodet har fått koagulera.
Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
© Blodkollen Sverige AB 2015
Denna analys kan endast utföras på vissa platser.