Vi har precis bytt sida under de senaste dagarna. Upptäcker du något fel så kontakta oss via MAIL

Sköldkörtelkollen Liten (3 analyser)

Ämnesomsättning
Tillbaka

T4, Fritt

289kr

Sköldkörtelhormonerna spelar en viktig roll vid kroppens ämnesomsättning, T4 är ett av dessa. Större delen transporteras bundna till transportproteiner medan det som kallas fritt T4 inte gör det.

Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.

Sköldkörtelhormonerna spelar en viktig roll vid kroppens ämnesomsättning. T4, tyroxin frisätts från sköldkörteln, och transporteras med blodet till kroppens celler. Större delen transporteras bundna till transportproteiner medan det som kallas fritt T4 inte gör det.

Sköldkörtelhormonerna spelar en viktig roll vid kroppens ämnesomsättning. Om sköldkörteln producerar allt för mycket hormoner går kroppen på övervarv, med bl.a. snabb puls, svettningar, ökad aptit, viktnedgång, darrningar och dålig sömn som följd. Om produktionen av sköldkörtelhormoner istället är dålig går kroppen på sparlåga och symptomen kan då vara t.ex. frusenhet, trötthet, viktuppgång, håravfall och förstoppning.

T4 (tyroxin) bildas ifrån aminosyran tyrosin och jod. T4 verkar dels i egen kraft, dels är det ett prohormon det vill säga ett förstadium till hormonet T3 (trijodtyronin). T4 frisätts från sköldkörteln, och transporteras med blodet till kroppens celler. Större delen transporteras bundna till transportproteiner medan det som kallas fritt T4 inte gör det.

Den vanligaste orsaken till låga nivåer av tyreoideahormoner är hypotyreos, att sköldkörteln producerar allt för lite av sköldkörtelhormonerna. Vid misstanke om underfunktion av sköldkörtelhormoner brukar T4 vara den analys som tillsammans med TSH ger säkrast svar.

Sköldkörtelanalyser är dock väldigt komplicerade och en sammantagen bild med samtliga analyser det bästa för att utesluta eventuella problemorsaker.

T4 fritt mäts i serum vilket är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats efter att blodet har fått koagulera.

 

Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.

© Blodkollen Sverige AB 2014

Denna analys finns på alla våra orter.

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

  • Ta med Giltig Legitimation

Medicinering

  • Om du äter Levaxin ska detta inte tas på dagen för din provtagning